Dékány Dominika - Reggeli - Mit és Mennyit?

2018.03.20

A napokban megosztottam egy posztot, ami az evés fontosságáról szólt. Ma kicsit másként, sajátos módon térnék ki arra, miért fontos (jól) ennünk és miért szükséges reggeliznünk, illetve mit érdemes enni edzés előtt.


Hogyan is működik a szervezetünk?

Buta hasonlat, de tényleg nem különbözik semmivel egy gépjárműtől. Megtankolod - megy, nem tankolod - nem megy. Ha esetleg super++ üzemanyagot tankolsz bele, a gépjárműved állapota is jobb lesz, és még hatékonyabban működik majd.
Szervezetünk is épp ezen az elven működik. A tank helyett glikogén és zsírraktáraink vannak, amiket szénhidrát és zsír fogyasztásával tudunk feltölteni. 
Mi történik, ha túltöltöd a tankot? A felesleges üzemanyag kifolyik és szétmarja a gépjárműved külsejét. Ugyanez történik, amikor több ételt fogyasztunk a kelleténél - a külsőnk fogja megszívni. Ez esetben a felesleges kalóriák lerakódnak a szöveteinkbe és bekövetkezik a folyamat, amit zsírosodásnak / hízásnak hívunk. 

Természetesen senkit sem szeretnék arra sarkallni, hogy grammonként számolja az elfogyasztott rizst (hacsak nincsenek komoly tervei - verseny, fotózás, vagy valami kivételes alkalom) csak felsorolnék pár alapelvet, amit érdemes észben tartani és eszerint alakítani a napi étkezéseinket:


- Reggelizni nagyon fontos!

...ugyanis az éjszaka majdnem teljesen kimerülnek a már említett glikogén raktáraink, ami az elsődleges energiaellátó forrásunk. Ha ezeket nem töltjük újra, bekövetkezik a "nem megy" folyamat, amit fennebb a gépjármű kapcsán említettünk.
Ha netán ilyen állapotban edzésre is rávesszük a szervezetünk, az olyan számára, mintha mindenáron mozgásra szeretnéd bírni a kocsid egy defekttel. Több kárt csinálsz, mint hasznot. Mi történik ilyenkor? A glikogén raktárakból kimerül az a maradék elraktározott tápanyag is, ami a testünk alap tevékenységeire (szerveink működésére) volt szánva, ezáltal leesik a vércukrunk, elkezdünk szédülni, hányingerünk lesz és mozdulni sem lesz erőnk.


- Mit fogyasszunk reggelire?

Véleményem szerint ez egy nehéz kérdés és folyamatos tapasztalatszerzést és megfigyelést igényel. Mindenféle kutatások kimutatták, hogy az összetett szénhidrát a nyerő, azonban én inkább azt javasolnám: Figyeld a tested! Saját példámból tudok csak kiindulni, nekem ugyanis a zabpehely nem csak hogy elnehezíti a gyomrom, de nem is lát el annyi energiával, hogy az az egész edzésre elég legyen. 
Több forrás és saját tapasztalatom alapján is azt mondhatom, hogy az igazság valahol félúton van. Igen, szükség van a lassan felszívódó szénhidrátokra (teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely), de számomra az ideális reggeli tartalmaz némi zsírt is. Ezáltal nem csak a glikogén raktáraim töltöm újra, de megtámogatom némi egészséges zsírral is (tojás, bacon, avokádó). Így kirobbanó teljesítményt tudok nyújtani akár a reggeli órákban is és nem terhelem le a gyomrom edzés előtt.
Próbáld ki, hátha neked is beválik!


- Ne féljünk a zsírfogyasztástól!

...természetesen a zsírfogyasztásnak is megvannak a korlátai, amit ha túllépünk, ismét bekövetkezik a nem kívánt hízás. Azonban egy kiegyensúlyozott étrendben igenis ott a helyük. Gyakran történik ugyan is az, hogy miközben a zsírszegény termékek után nyúlunk a boltban, túltoljuk a szénhidrát fogyasztást. Miért? Mert sok esetben a zsírszegény termékek sokkal több cukrot tartalmaznak, mint a "normál" társuk. 
Melyik típusú zsírtól nem lehet bajod, ha mértékkel fogyasztod? - tojás, avokádó, bacon, kolbász (legjobb a házi, parasztkolbász), diófélék.
Mikor fogyasszam a zsírban gazdag ételeket? 

- a tojást és az avokádót szinte bármikor, a bacont illetve kolbászt kenyérrel kísérve reggelire illetve délig, a diófélékkel pedig legyünk óvatosak, mert amellett, hogy sok jó olajat tartalmaznak, tele vannak szénhidráttal is, tehát ezeket is inkább a délelőtti, kora délutáni órákra időzítsük.


Remélem ezzel az első résszel segítségetekre voltam, nemsokára jön a folytatás, ahol megtudjátok, mik még az egészséges életmód alapkövei és mit érdemes fogyasztani edzés után és az esti órákban :)