Gérecz Petra - Evés és testképzavarok a sportban

2018.05.26

Szabadidőmben olvasok... Nemrég Gyömbér Noémi és Kovács Krisztina (és mtsai) Fejben dől el - Sportpszichológia mindenkinek című könyvét. Az egyetemen volt szerencsém pszichológiát hallgatni Noémitől, ezt a könyvet pedig mindenkinek sok szeretettel ajánlom. Habár a könyv javarészt élsportolóknak/élsportolókról szól, számos gondolatot fogadhat meg mindenki a mindennapjaihoz.

Ebben a cikkben a X. fejezetet / A megedzett étvágy, avagy evés és testképzavarok a sportban / boncolgatnám kicsit.

Minden evés és testképzavar (anorexia nervosa, bulimia nervosa, testedzés függőség, inverz anorexia) elsősorban a téves önértékelésre vezethető vissza. Élsportban egyes sportágak megkövetelik az esztétikumot vagy egy adott súlykategóriát, ami az étkezések manipulációjához vezethet. Hobbisportban azonban nem a zsűrinek, a pontozóbíróknak kell megfelelnünk, csak és kizárólag saját magunknak. Esetünkben az egészség kell, hogy a középpontban álljon, hogyan alakul ki akkor mégis evés és/vagy testképzavar?

A betegség hátterében számos tényező állhat. A testkép változására nagyon nagy nyomást gyakorol a média. Az aktuális női/férfi ideál hatással van szemléletünkre, magunkról alkotott képünkre. Az anorexia nervosa előfordulási aránya az átlag népességben 0,3-3,7%, ez a betegség inkább a nőket érinti, az összes megbetegedés 90-98%-a. Anorexia nervosa jelentkezhet például annál a gyerkőcnél, aki genetikailag endomorf alkatú és csúfolják az iskolában. Inverz anorexia pedig például egy ektomorf alkatú kamasz fiúnál, akire lassabban kúsznak fel az izmok, mint társaira. A fiatal korban megjelenő betegség miatt a későbbiekben akármekkora izomtömegre tesz is szert, sosem fogja elégségesnek, szépnek értékelni azt magán. Ez jellemzően a férfi nem betegsége, az össznépességben 1-3% fordul elő és legtöbbjük valamilyen anabolikus szteroidot is szed. Ilyen esetekben meghatározó a szülő-gyerek kapcsolata, a nevelés, a beszélgetések, hogy az ilyen problémákat ideje korán meg tudják oldani.
Ha felnőtt korban csöppenünk bele az edzés világába, az első ugrásszerű izomnövekedés és súlyvesztés után a folyamat lassulni kezd és könnyű beleesni abba hibába, hogy a további testsúly csökkenést az étkezések számának/mennyiségének/minőségének csökkentésével akarjuk elérni.

A mozgás többféle funkciót tölt be az életünkben. Jelentheti az egészség megőrzésének egyik eszközét, önkifejezést, aktív kikapcsolódást. Alakformáló hatása egy átgondolt, a szervezetet támogató makro-tápanyagokkal ellátott diéta mellett érvényesül igazán. Egy egészséges önértékelésű személynél az edzés és a diéta egyensúlyban van. Ha ez a balance megbomlik, félő, hogy a feljebb említett betegségek első tünetei ütik fel a fejüket, amik súlyosabb estben halállal is végződhetnek. (Pászthy és Mayor, 2008)

Hobbisportban is legyen célod! Ne az olimpia, hanem a fittség, az egészség, az, hogy érezd jól magad a bőrödben függetlenül attól, hogy mit sajtol beléd a média, hogy hogyan néz ki a másik. Hiszen különbözőek vagyunk mindannyian, mindenki kapott valami csomagot az élettől, amivel meg kell birkóznia, és ha valami nem megy egyről a kettőre, Türelem... Hisz épp nem vagy elkésve semmivel! ;)

Gérecz Petra