Seres Balázs - Menjünk futni 2

2018.08.17

Futni egyszerű, ugye? Nem az! :)

Habár a mozgás nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen csak az egyik lábad rakod a másik elé mégis futás közben a test izmai folyamatosan dolgoznak, összehangolva! Hiába pakolod a lábaidat, ha közben rossz a technikád vagy nem tudsz jól bánni a levegőddel. De tételezzük fel hogy jó a technikád, pl. nem adsz ki olyan hangokat a lábaiddal mintha egy T-rex futna.

A futás jó kiegészítés lehet a jól felépített edzés mellé, ha a célod az, hogy jobb formába kerülj. Fontos hogy ne csak úgy fuss, legyen ebben is cél, amit el kell érned.


Hogyan állítsuk be a célokat?


Idő:

Az első, amit kezdőként érdemes figyelni az az idő. Aki kezdő futóként kérdezi tőlem, hogy mégis mennyit érdemes futnia, nekik mind azt mondom, hogy próbálj meg 40 percet futni.


Miért ennyit?

Futással elsősorban az állóképességünket tudjuk fejleszteni és ehhez 40 perc pont megfelelő. Mivel emellett fontos hogy izmainkból ne veszítsünk, így nem érdemes órákat futni egy edzés során. Bizony, ha sokat futsz, akkor veszítesz az izmaidból. Nézd csak meg milyen különbség van egy sprinter és egy maraton futó testalkata között!


Távolság:

Ha már sikerült elérned, hogy perc futás már nem vág a földhöz, akkor ideje új célt beállítani. Próbálj meg minél több métert lefutni 40 perc alatt.

40 perc = 2,5 km vagy 40 perc = 6 km, nem mindegy ugye? :)


Intenzitás:

SOSE KEZDJ INTERVALL EDZÉSSEL!!! Kezdőknek gyakori hibája, hogy olvasta valahol, hogy az intervall edzés mennyire tuti, és hogy ha csinálod, akkor majd pörög le rólad a zsír.

<Az intervall edzés lényege hogy edzés közben annak intenzitását változtatgatod.>


Nos, ez a fajta edzésmódszer valóban nagyobb hatással van a szervezetedre, de ehhez mindenképp kell, hogy legyen egy viszonylag erős alapod. Ha már megy a 40 perc gond nélkül és már nem nagyon tudod növelni a méterek számát, akkor érdemes ilyen változó intenzitású edzéseket beiktatnod.


Példa:

10 perc bemelegítő kocogás

1 perc sprint teljes erőből

4 perc kocogás

Ezt a sprint/kocogás kombót ismételd meg 4-5 alkalommal.

5-10 perc levezető kocogás

Garantálom, hogy iszonyatosan ki leszel merülve a végén, hiába futottál már előtte.

Később, ahogy egyre jobban alkalmazkodsz hozzá, majd tudsz játszani a sprint és kocogás idejével. Egyiket növeled a másikat meg csökkented.


Jó futást!

Seres Balázs