Seres Balázs - Menjünk futni!

2018.07.30

Itt a nyár és vele a jó idő. Ilyenkor sokan mozdulnak ki otthonról és kezdenek neki a nyári futó karrierjüknek. Aki rutintalan az bizony általában hamar fel is adja, mert vagy lesérül, vagy nem jön azonnal a remélt eredmény. Hogyan kezdjünk neki a futásnak?


Felszerelés:

Ha csak hobbi szinten űzöd ezt a sportot, akkor fölösleges a legdrágább és legszuperebb márkákat beszerezned. Kényelmes nadrág kell, amiben szabadon tudsz mozogni és egy felső, ami lehetőleg olyan, ami nem szívja meg magát vízzel. Vannak már nagyon jó aláöltözők, amik nem szívják meg magukat és mégis elérhető áron vannak. Amire viszont érdemes kicsit rááldozni, az a futócipő.

A jól megválasztott cipőben sokkal kényelmesebb lesz a mozgás, és ha jól tartja a talpad, akkor mérsékelheted a térd és derékfájásokat.


Helyszín:

Futni szinte bárhol lehet, de azért válassz bölcsen. Sose fuss betonon!!! A betonon, belvárosi járdákon való futás a lehető legrosszabb hatással van az ízületeidre. Ha fontos számodra hogy a későbbiekben is fájdalommentesen tudj mozogni, akkor hanyagold a beton útvonalakat.

Futópálya, jó megoldás lehet. Ezek szándékosan olyan anyagból készülnek, amik a lépéseknél fellépő erőt csillapítják és így kisebb erő hat az ízületekre. Ezzel pedig tovább tudjuk őket egészségesen tartani.

Terepfutás. Sokan vannak, akik unatkoznak futás közben, mert nagyon monoton, nem változik semmi a pályán. Akkor menj ki terepre futni. Kezdőként nem érdemes rögtön terepre menni, mivel itt a talaj változó, ezért nagyobb az esetleges sérülés veszély is. Rálépsz valamire, megbotlasz valamiben vagy elcsúszol valamin. Akinek már van rutinja, az könnyebben veszi ezeket az akadályokat. Sajnos itt is előfordulhat sérülés, szóval többet ésszel, mint PACE-el! :)

Futás gépeken. Ha nem akarsz kimenni a szabadba, vagy nincs lehetőséged, akkor jó megoldás lehet, ha a terem cardio részét célzod meg. Futópadból már rengeteg féle és típusú létezik, így szinte biztosan találsz olyat, amelyik megfelel neked. Kezelésük egyszerű, megnyomsz egy gombot és elindul, és ha végeztél megállítod. Fontos azonban hogy figyelj oda a lépésidre mert ha te meg is akarsz állni a szalag attól még megy tovább, ebből pedig nagy esés lehet. Indításnál sose állj a szalagra, állj terpeszben a futópad széléra, amikor elindítod.

Seres Balázs